In de historie leest u het verhaal over de totstandkoming van de fusieclub Roda JC
 en haar voorgangers.
 
 


Ontstaan

De geschiedenis van Rapid '54 is uiterst kort. De club werd opgericht op 1 Juli 1954 en dik 4 maanden later, op 14 november eindigt hij reeds.

De tijd is rijp voor betaald voetbal vinden enkele initiatiefnemers, als zij op 29 januari 1954 de Nederlandse Betaald voetbal Bond (NBVB) oprichten. Het is de pas in april tot de bond toegetreden eigenaar van de Limburgse Bouwmaatschappij Joosten, die de middelen kent en financiën heeft, om clubs voor dit streven op te richten. Hij richt op 1 juni in Geleen de profvoetbalclub Fortuna '54 op en contracteert diverse in het buitenland spelende Nederlandse profvoetballers naast de beste Limburgse amateur-spelers. Hij vraagt zijn vriend en Autodealer Wiel Reiss om in de oostelijke mijnstreek hetzelfde de doen. Deze neemt de 'spelermakelaar' Dre Widdershoven in de arm die op zijn beurt aan de slag gaat met Wiel Coerver, een van beste spelers van Blleijerheide. Er word een groep spelers geronseld waarvan het merendeel bestaat uit de kern van de Bleijerheide selectie. De nieuwe club komt Sportclub Rapid '54 te heten en staat ingeschreven te Heerlen. Er is echter geen geschikt veld beschikbaar in Heerlen. De gemeente Kerkrade is maar al te bereid om het gemeentelijk Sportpark met een capaciteit van 25000 toeschouwers hiervoor vrij te geven. Juliana, de club die dit stadion sinds 1952 bespeelt en huurt heeft een betalingsachterstand daar de club te weinig publiek trekt, Aan de hand van Secretaris Somers gaat Juliana met het voorstel van het gemeentebestuur akkoord en ontvangt daarvoor jaarlijks een compensatiebedrag van Rapid ´54. Juliana mag ook zijn wedstrijden blijven spelen in het Gemeentelijk Sportpark en daarnaast wordt er bedongen dat men geen spelers kwijtraakt aan het nieuwe Rapid '54.
De KNVB is niet blij met de nieuwe regeling. Men is vooralsnog fel gekant tegen betaald voetbal. Alle 'betaald voetbal'-velden worden als besmet en verboden verklaard en Juliana wordt terug verwezen naar haar oude kleine stadion met een capaciteit van nauwelijks 2500 man.

De kern van het elftal van Rapid ’54 bestaat zoals reeds gezegd uit een groep spelers afkomstig van Bleijerheide. Dit zijn Wiel Coerver, Hub Janssen, Hub Hanneman, Hub Barwasser, Hein Schaffrath, Gerard Rumpen en keeper Heinz Vroomen. De groep werd aangevuld met Piet Strolenberg van Kerkrade. Stroucken en doelman v. Rixoordt van Sittardia, Wesolek van Waubachse Boys, Hub Bisschops van MVV, Gerard Meuser van Groene Ster, Damsma van CVV (R'dam) en tenslotte de international en spits van Eindhoven Noud van Melis

De kleuren van de club zijn Rood en Wit. Het tenue bestaat uit een rood shirt, witte broek en rode kousen met witte omslag.

Samen met nog 9 andere semi-prof clubs begint Rapid '54 aan een betaalde voetbal competitie die is opgezet door de 'wilde bond', de NBVB. Deze competitie van door geldschieters uit de grond gestampte clubs loopt parallel aan die van de KNVB. Deze bond wil blijven vasthouden aan het amateurvoetbal en heeft alle spelers die kiezen voor het betaalde voetbal voor het leven geschorst.
 


Prestaties

1954-November 1954: NBVB 1e Klasse
( NBVB staat voor Nederlandse Betaald Voetbal Bond. Ook wel de 'wilde' Bond genoemd. )
 


Het einde


De KNVB ziet met lede ogen toe hoe de vedetten kiezen voor het geld en het grote publiek massaal voor de kwaliteit van het voetbal van de NBVB. In november 1954 gaat de KNVB dan ook overstag. Er vinden onderhandelingen plaats en de beide competities worden gestaakt. Rapid '54 saat op dat moment op een gedeelde 5e / 6e plek.
De NBVB gaat op in de KNVB en onder voorwaarde wordt betaald voetbal toegestaan. Een van die voorwaarden is dat er fusies volgen. Dit is noodzakelijk om de statuten van Rapid '54 en andere NBVB-clubs aan te passen en tevens een garantie voor kwijtschelding van schulden aan de armlastige clubs.

Voor het lucratieve Rapid '54 betekend dit een fusie met de drie Kerkraadse clubs Bleijerheide, Kerkrade en Juliana. Doch bij de besprekingen die de fusie moet vastleggen komen Bleijerheide en Kerkrade niet opdagen. De oorzaak ligt in de gang van zaken waarbij het gemeentebestuur en het bestuur van Juliana zijn betrokken, met name bij het afstaan van het Gemeentelijk Sportpark, de financiële compensatie voor Juliana en het kwijtraken aan de belangrijkste spelers aan de Profclub. ( zie uitleg de 1e fusie ).
Rapid ’54 fuseert op 14 november met het overgebleven Juliana tot de Rapid Juliana Combinatie. Kortweg
Rapid JC.

 

Elftal van Rapid '54

Staand: Vegg (Trai), H.Schaffrath, W.Coerver, G.Rumpen, H.Stroucken, H.Janssen, N. v Melis

Knielend: H.Hanneman, R.Barwasser, L.Rikxoort, H.Meuser, H.Bisschops

 voormalige spelers van Bleijerheide onderstreept.